שימוע בטרם הגשת כתב אישום

לאחרונה אנו עדים לתופעה לפיה רשויות התביעה מגישים כתבי אישום על עניינים של מה בכך.

סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, מעניק לחשוד בעבירה מסוג פשע זכות לשימוע.

השימוע נועד לשכנע את גורמי התביעה כי אין מקום להגיש כתב אישום. על רשויות התביעה "לשמוע" את החשוד או את סנגורו מדוע לא ראוי להגיש כתב אישום.

לפיכך, הרשות התובעת מחויבת על-פי חוק לשלוח לחשוד הודעה על זכותו לשימוע בטרם ההחלטה האם להגיש נגדו כתב אישום.

החוק קובע כי חשוד רשאי לפנות לרשות התובעת בבקשה מנומקת בכתב תוך 30 יום מקבלת ההודעה ולשכנע מדוע אין להגיש נגדו כתב אישום.

פעמים רבות עו"ד פלילי טוב, מצליח לשכנע את גורמי התביעה שלא להגיש כתב אישום ובכך לחסוך לחשוד הוצאות נכבדות ועוגמת נפש.

כך התרחש במקרה של גננת שנחשדה בכך שהכתה את אחד הילדים בגן. הפרקליטות שקלה להגיש נגדה כתב אישום ובמהלך השימוע הצליח סנגורה הפלילי עו"ד פיני בסיס, להוכיח כי מדובר בטענות סרק והפרקליטות סגרה את התיק.

במקרה אחר הפרקליטות שקלה להגיש כתב אישום כנגד אדם בחשד לעבירות מין חמורות ובמהלך השימוע עו"ד פיני בסיס, הצליח להוכיח כי היחסים היו בהסכמה והפרקליטות סגרה את התיק.

במקרה נוסף הפרקליטות שקלה להגיש כתב אישום כנגד תושב הדרום בחשד לאלימות והתעללות בחסר ישע, עו"ד פיני בסיס סנגורו של החשוד, הצליח להוכיח כי מדובר בתלונה כוזבת וכי אין ראיות בתיק והפרקליטות סגרה את התיק.

במקרה אחר נעצר אדם בחשד לתקיפה בנסיבות מחמירות. המשטרה ביקשה בית משפט השלום בפ"ת להאריך את מעצרו אולם בית המשפט קיבל את טענות סנגורו של החשוד עו"ד פיני בסיס והורה על שחרור החשוד מהמעצר כבר בדיון הראשון. בהמשך, הצליח עו"ד פיני בסיס, לשכנע את התביעה כי העצור הגן על עצמו והתביעה סגרה את התיק.

 

הגשת כתב אישום – ללא שימוע

אולם, לא תמיד התביעה מקפידה ליידע את החשודים על זכותם לשימוע ופעמים רבות רשויות התביעה ממהרות להגיש כתב אישום. במקרים כאלו ניתן לבקש את מחיקת כתב האישום בטענה שהתביעה לא קיימה את חובת השימוע.

כך התרחש במקרה בו הוגש כתב אישום לבית משפט המחוזי בתל אביב כנגד תושבת בני ברק, בטענות חמורות של התעללות והזנחת ילדים. בדיון שהתקיים בבית המשפט דרש עו"ד פיני בסיס סנגורה של הנאשמת, כי יש לבטל את כתב האישום בטענה שהתביעה לא קיימה את חובת השימוע. השופט ג'ורג' קרא, קיבל את הטענה והורה על מחיקת כתב האישום. ולאחר שהתקיים שימוע הפרקליטות השתכנעה כי אין מקום להגיש כתב אישום כנגד אותה אישה.

במקרה אחר הוגש כתב אישום בבית משפט השלום בצפת כנגד תושב מודיעין, בכך שבמהלך טיול בצפון תקף 2 פקחים של רשות הטבע והגנים ופגע בעובד ציבור. לנוכח טענת הסנגור עו"ד פיני בסיס, כי לא התקיים שימוע, בית המשפט ביטל את כתב האישום בהעדר שימוע ובמהלך השימוע הצליח עו"ד פיני בסיס לשכנע את התביעה כי דווקא הפקח התנהג באופן בלתי הולם כלפי הנאשם והתיק נסגר.

במקרה נוסף הוגש כתב אישום בבית משפט השלום בפתח תקווה, כנגד תושב אלעד בחשד לאלימות כנגד בת הזוג, גם במקרה זה דרש עו"ד פיני בסיס לקיים את זכות השימוע ולבטל את כתב האישום, ואכן, במהלך השימוע הצליח עו"ד פיני בסיס לשכנע את התביעה כי הראיות בתיק חלשות וכתב האישום בוטל.

במקרה אחר הוגש כתב אישום בבית משפט בירושלים כנגד אדם, בגין פריצה לניידת טיפול נמרץ וגניבת ציוד רפואי וערכת החייאה וכן אחזקת אמל"ח. עו"ד פיני בסיס, סנגורו של הנאשם טען בדיון בבית המשפט, כי לא נערך שימוע כדין וביקש למחוק את כתב האישום לצורך קיום שימוע. ביהמ"ש הורה לקיים שימוע ובמסגרת השימוע הצליח עו"ד פיני בסיס לשכנע את התביעה כי הנאשם סובל מקלפטומניה ואף צורפה חוות דעת פסיכיאטרית מטעם הנאשם ולכן טען עו"ד פיני בסיס, כי אין מקום להגיש כתב אישום והתביעה חזרה בה מכתב האישום על אף שמדובר בעבירות חמורות.

במקרה אחר הוגש כתב אישום בבית משפט השלום בכפר סבא, באשמת איומים ברצח כנגד עובד ציבור. בכתב האישום נטען, כי הנאשם התקשר למשרדי אגף ההנדסה בעיר ואיים על המהנדס ברצח ובפגיעה שלא כדין בחייו ובגופו.

עם חקירת נתוני התקשורת הגיעה המשטרה אל הנאשם, לאחר שהתברר כי הנאשם התקשר מטלפון הנייד שברשותו ישירות אל משרדי אגף ההנדסה באותו יום ובאותה שעה בו המהנדס אוים.

עו"ד פיני בסיס, סנגורו של הנאשם טען, כי אין הכרח שלא הייתה עוד שיחה אחרת באותו מועד אל אגף ההנדסה שהגיעה דרך המרכזייה הראשית ולא נרשמה ברישומי השיחות הנכנסות של אגף ההנדסה ולפיכך לא ניתן להוכיח כי הנאשם הוא זה שאיים על חייו של המהנדס.

לנוכח טענה זו, התביעה החליטה לחזור בה מכתב האישום וכתב האישום בוטל.

במקרה נוסף הוגש כתב אישום כנגד קטין באשמת פריצה לבית ספר והיזק לרכוש, עו"ד פיני בסיס טען כי יש למחוק את כתב האישום הואיל ולא נערך שימוע. במסגרת השימוע שכנע עו"ד בסיס את התביעה כי בשל נסיבותיו האישיות של הנאשם לא ראוי להגיש כתב האישום, התביעה שוכנעה והסכימה לבטל את כתב האישום.

עם זאת לא תמיד מומלץ להשתמש בזכות השימוע, שכן, חשיפת קו ההגנה במהלך השימוע עלולה לשמש את הרשות התובעת בהחלטה להגיש כתב אישום.

לאור האמור לעיל ועל מנת לממש את הזכות לשימוע באפקטיביות מקסימאלית ולא לגרום נזק מיותר, מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בפלילים מיד עם קבלת הודעה על מתן זכות השימוע.

 

 

 

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי. אתר זה עומד בדרישות תקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע”ג-2013. האתר מותאם לתצוגה בדפדפנים הנפוצים ולשימוש בטלפון הסלולארי. מסירת מידע בפורמט נגיש – המשרד מעמיד עבור לקוחותיו אפשרות לקבלת מידע בפורמטים נגישים. מסירת המידע הינה ללא עלות ומיועדת עבור אנשים עם מוגבלות. לפניות ומידע בנושא נגישות ניתן ליצור קשר עם רכז הנגישות של המשרד שפרטיו מופיעים בהמשך ההצהרה.

נגישות המשרד

מידע אודות הנגשת המבנים ודרכי הגישה למשרדינו- קבלת קהל נעשית בתיאום מראש בלבד. כתובת המשרד: רחוב רבין 2, בסר סיטי, פתח תקווה. (קיימת חניה בתשלום במתחם בסר בקומה -2).

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.

דרכי פנייה

למרות מאמצינו להנגיש את כל חלקי האתר, יתכן ויתגלו חלקים ספציפיים שלצערנו אינם נגישים. אם נתקלתם בבעיה בנושא נגישות באתר, נשמח לקבל הערות ובקשות. אנו ממשיכים במאמצים לשפר את הנגישות באתר. פרטי רכז הנגישות במשרד שם מלא: פיני בסיס טלפון : 050-4455369 דוא”ל: pinibassis@gmail.com פרסום הצהרת הנגישות הצהרת הנגישות עודכנה ביום: 1/3/2024