לשוטר יש סמכות לעכב אדם שיכול לשמש כעד לצורכי חקירה, הן במקום האירוע והן ע"י זימונו לתחנת המשטרה[1].
העיכוב מוגבל לשלוש שעות עם אפשרות הארכה לשלוש שעות נוספות כאשר מדובר בחקירה בה ישנם מספר רב של מעוכבים[2].
בשונה מחקירת חשוד, אדם שהוזמן למשטרה למסור עדות על עבירה פלילית שבוצעה, לא מוקנית לו זכות השתיקה אלא הוא חייב להשיב אמת על כל השאלות שישאל, חוץ משאלות שהתשובות עליהן יהיה בהן כדי להעמידו בסכנת אשמה פלילית[3].
יודגש: הזכות של עד לחיסיון מפני הפללה עצמית – אינה מתירה מתן תשובה כוזבת, אלא מקנה לו את זכות השתיקה דהיינו זכות להימנע ממתן תשובה.
עם הגיעך כעד לתחנת המשטרה למסור עדות, תתבקש למסור את כל הידוע לך בעניין הפלילי בו מתבקשת עדותך, הודעתך תירשם בכתב ע"י החוקר. החוקר צפוי לשאול שאלות והינך חייב להשיב עליהן חוץ משאלות שהתשובה עליהן עלולה להפלילך.
בסיום מסירת הודעתך, תתבקש ע"י החוקר לחתום על הודעתך. אל תחתום לפני שקראת היטב את תוכן הודעתך. אם הינך רואה כי דבריך נרשמו בצורה לא מדויקת תדרוש לתקנם ולאחר מכן אתה רשאי לחתום על תוכן הודעתך.
אם העד מסרב לחתום על תוכן הודעתו, החוקר יציין על גבי ההודעה כי העד סירב לחתום ואף יציין את הטעם לסירוב העד לחתום ככל שידוע לו[4].
עד ההופך לחשוד;
אם במהלך חקירת עד במשטרה, התברר לחוקר כי יש בסיס לחשד סביר שהעד אחראי או מעורב בעבירה פלילית, מחובתו של החוקר לשנות מיד את אופי החקירה מחקירת "עד" לחקירת "חשוד" ולהודיע לעד כי מכאן ואילך הוא הופך לחשוד וייחקר כחשוד.
למותר לציין כי במקרה כזה חובתו של החוקר לחקור תחת אזהרה, דהיינו, להזהיר את העד שנהפך לחשוד שאינו חייב לומר דבר וכי כל דבר שיאמר עשוי לשמש ראיה כנגדו. כמובן שבמקרה כזה, יעמדו לעד שנהפך לחשוד – כל הזכויות הנתונות לחשוד שנחקר במשטרה (זכות השתיקה והזכות להיוועץ בעו"ד)[5].
לכן אם הוזמנת למשטרה למסור עדות על אירוע פלילי מסוים שאין לך כל קשר אליו אלא שהיית עד להתרחשותו הינך חייב להשיב לשאלות החוקרים. אך אם הוזמנת למשטרה למסור עדות על אירוע פלילי שיתכן ויש לך קשר לאירוע הפלילי ואפילו קשר עקיף, מומלץ שתפנה לעו"ד פלילי בטרם תמסור הודעה במשטרה, שכן אתה עלול במהלך החקירה להפוך מ"עד" ל"חשוד" והחקירה תשנה את אופייה ל"חקירה תחת אזהרה".
[1] סעיפים 67- 68 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ"ו-1996 (להלן: "חוק המעצרים").
[2] סעיף 73 לחוק המעצרים.
[3] סעיף 2 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות). ראה גם סעיף 47 לפקודת הראיות המעניק את זכות החיסיון מפני הפללה עצמית במהלך דיון בבית משפט.
[4] סעיף 3 לפקודת הפרוצדורה הפלילית (עדות).
[5] רע"פ 3445/01 אלמליח נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(2) 865, 868.
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי. אתר זה עומד בדרישות תקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), התשע”ג-2013. האתר מותאם לתצוגה בדפדפנים הנפוצים ולשימוש בטלפון הסלולארי. מסירת מידע בפורמט נגיש – המשרד מעמיד עבור לקוחותיו אפשרות לקבלת מידע בפורמטים נגישים. מסירת המידע הינה ללא עלות ומיועדת עבור אנשים עם מוגבלות. לפניות ומידע בנושא נגישות ניתן ליצור קשר עם רכז הנגישות של המשרד שפרטיו מופיעים בהמשך ההצהרה.
נגישות המשרד
מידע אודות הנגשת המבנים ודרכי הגישה למשרדינו- קבלת קהל נעשית בתיאום מראש בלבד. כתובת המשרד: רחוב רבין 2, בסר סיטי, פתח תקווה. (קיימת חניה בתשלום במתחם בסר בקומה -2).
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.
דרכי פנייה
למרות מאמצינו להנגיש את כל חלקי האתר, יתכן ויתגלו חלקים ספציפיים שלצערנו אינם נגישים. אם נתקלתם בבעיה בנושא נגישות באתר, נשמח לקבל הערות ובקשות. אנו ממשיכים במאמצים לשפר את הנגישות באתר. פרטי רכז הנגישות במשרד שם מלא: פיני בסיס טלפון : 050-4455369 דוא”ל: pinibassis@gmail.com פרסום הצהרת הנגישות הצהרת הנגישות עודכנה ביום: 1/3/2024